„Стъпки по перваза” (Честит рожден ден, скъпа Пепи!)

Пенка Ватова, фото: Иван Добромиров

Пенка Ватова, фото: Иван Добромиров

Отпечатък

 

Стъпките на кой ли бродник

в космоса и времената

е запечатало морето

върху каменното тяло

 

„Ще те наритам!” – каза ми веднъж Пенка Ватова. Нашата Пепи щеше да ме нарита така сякаш аз бях хвърлен камък, изпречил се на пътя й в нейния Камен бряг. Бях удивен от езика, с който един научен ръководител се обръща към своя докторант. Но не помня повода. Колко пъти ние, нейните приятели, сме се чувствали по подобен начин? Но не помним повода, защото някъде дълбоко в себе си винаги сме знаели, че тя е права, че е убедена в правотата си и че ще отстоява своята позиция, твърда като камък.

Бях взел онзи автобус – София – Каварна. После с някаква маршрутка до Камен бряг. Пихме пелин – нейното вино. Разхождахме се из Камен бряг – нейния Манхатън. Зад нас стоеше „Сбогом, деветнайсти век” и „Бдин”. Пред нас предстоеше „Опит за запомняне”, „Кръгът „Стрелец” и идеята за родното” и „Американски поеми”. Говорихме. Ръкомахахме като същински перипатетици, епилептици на нашите езици, елипси на липси. Някъде по тревясълата пътека срещнахме Евелина Келбечева, уморена от гмуркане и плаж. Разцъфтелите слънчогледи бяха единствената ни публика. Вятърът затваряше очите ни. Пълнеше устата ни с празнота и простор. Пътят пресичаше селцето така сякаш тръгва отникъде и води наникъде. Само цвят и море.

Живот

 

Прелива сокове стипчиви коренът

в мъничките плодчета

на дивата череша

Откъде с любов ги черпи

вкопчен в каменния сипей

 

Всъщност, Манхатън наистина прилича на Камен бряг. Ако тръгнеш на запад, ще стигнеш до избеляла от слънцето дървена кула – вход към залез, равнина и вода – Емпайър Стейт Билдинг. Малко по на запад са скитските гробници със зеещи каменни утроби – Кота Нула. На север е скалната църква Св. Св. Константин и Елена – параклисът Св. Пол, намиращ се само на няколко метра от Световния Търговски център. На него един каменен надпис гласи:

 

Добре дошъл в историческия параклис Св. Пол

Основан 1766 г.

Най-старата сграда на Манхатън, все още в употреба

Свидетел на Великия пожар от 1766 г.

Домакин на инагурацията на Джордж Вашингтон

Оцелял при терористичната атака на 11 септември, 2001 г.

 

Спомням си как бях взел кавала и се бях отдалечил на една скала досами брега. Надувах и пеех с всичка сила, заглушаван от морето, така сякаш исках да изкарам целия вятър, който се беше насъбрал в дробовете ми, драскаше гърлото ми. Тогава още не знаех, че морето ще стане океан, а брега – континент. Когато се изморих да свиря и да пея, тръгнах да се връщам и изведнъж, в подножението на самата скала видях Пепи, сгушена като врабче. Тя беше станала таен свидетел на концерта ми, предназначен за морето, простора и празнотата. Така умее тя. Да се сгушва в подножието, точно когато скалата най-много тежи, драска и присяда в гърлото.

 

Молба

 

Моля те

стъпвай внимателно

Виж кълнове на порив

проболи са леда

 

Не познавам друг човек, който с такава всеотдайност и безкористност да следва маршрутите на своите приятели. Пепи е преплувала хиляди реки, морета и океани, прекосила е хиляди пустини, градове и континети докато гледа ситните пролетни стъпки, оставени от врабче по перваза. Тя е като огънчето край Камен бяг. Ходиш, къде ходиш, но знаеш, че то е някъде там, накрая на родината, досами морето, грее и свети в тъмното, черпейки сила от самата земя.

Честит рожден ден, скъпа Пепи! Поздрави от Митичния град на твоя Камен бряг!

 

Есето е публикувано в „Литературен вестник“, бр. 14. 9-15 април, 2014 г. 

 

 

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Есета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s