ПИКНИК НА СВОБОДАТА. СОФИЯ: ПОЕТИКИ 2014: НАШИТЕ ГОСТИ

Bulgaria_CBOBODA_banner

Каним всички софиянци да отпразнуват 25 години от възстановяване на демокрацията на 14 юни 2014 г. от 17.00 до 22.00 часа на Лятната сцена на Борисовата градина!

Под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиев

Организатори: Полският институт в София и Посолството на Полша в София, Президентство на Република България, Община София,  Чешки център, Унгарски културен институт,  Посолство на Словакия,  Посолство на Германия, Посолство на Румъния и IX Mеждународен фестивал София:Поетики.

Тази година България, Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия отбелязват 25 години свобода от комунистическите режими. По този повод на 14 юни 2014 г. дипломатическите им мисии и културни институти в България, съвместно със Сдружение „София Поетики“ и Софийска община сърдечно ви канят на „ПИКНИК НА СВОБОДАТА“.

Събитието се осъществява със съдействието на Театър „Алма Алтер“, Културния център на Софийския университет, Фондация „София диша“ и Swift Gap Events (Флашмоб България) с финансовата подкрема на „Рено-Нисан“ България и Шато Сунгурларе.

НАШИТЕ ГОСТИ:

krchovsky

Й. Х. Кръховски е псевдоним на Иржи Хасек, роден през 1960 г. в Прага. За своето време той е един от най-младите чешки самиздат поети. През 80-те години е повлиян от пражкия ъндърграунд и от личности като Егон Бонди. Пише в неодекадентски стил, във виртуозна мерена реч. Главните му теми са любовта и смъртта, които представя в упадъчни, експресивно стилизирани кулиси. Конфронтира самообожествяването с чувства за фрустрация и безполезност, страха от пустотата разтваря във водите на черния хумор и абсурда. Някои от творбите му са озвучени от автори на чешка рок и алтернативна музика и същевременно свързва авторските си четения с рок формацията „Krch-off Band“. Принадлежи към най-своеобразните фигури на чешката поезия през последните петдесет години.

Autor Nikola Madzirov aus Madzedonien, Berlin, Hotel Bleibtreu, 24.6.2011

Никола Маджиров (поет, есеист, преводач) е роден през 1973 г. в гр. Струмица, Р. Македония. Неговата поезия е преведена на трийсетина езици и е публикувана в антологии и списания в САЩ, Европа, Азия и Латинска Америка. За стихосбирката „Заключени в града” (1999) той получава наградата за дебютна книга Студентско слово, а за „Някъде никъде” (1999) – наградата Ацо Караманов. За поезията от поетичната книга „Преместен камък” получава европейската награда Хуберт Бурда, която се присъжда на автори, родени в Централна и Източна Европа. Журито за тази награда е предвождано от Петер Хандке и Михаел Крюгер. За същата книга той получава и най-престижната македонска поетична награда Братя Миладинови на Стружките вечери на поезията, през 2007 г. По поезията на Никола Маджиров са снимани късометражни филми, а по негови стихове музика е композирал и авангардният американски джаз-композитор Оливър Лейк, съработник и на Бьорк, и на Лу Рийд. Никола Маджиров и квинтета на Оливър Лейк представят заедно композициите и поезията на Jazz Poetry Concert в Питсбърг, САЩ, през 2008 г.Никола Маджиров е координатор за Македония на международната поетична мрежа  Lyrikline. Бил е участник на множество интернационални поетични фестивали и лауреат на няколко международни признания и стипендии:  International Writing Program (IWP) University of Iowa; KulturKontakt Wien; Literarisches Tandem Berlin; LCB; Passa Porta Brussels; Villa Waldberta Munich.

Katerina

Катерина Илиопулу е гръцка поетеса и преводачка. Авторка е на стихосбирките “Господин Т.” (2007, спечелила наградата за дебютна книга на сп. “Диавазо”),  “Приют” (2008) и “Книга на пръстта” (2011). Текстовете й представят поезията като житейска стратегия и са организирани около темите на идентичността, рецепцията и мита, личното и колективно поле на опита. Както отбелязва един критик, поезията й се отличава “с бистрота и обаятелност, но и една наситеност, която я прави почти афористична, както и с изключителната овладяност на езиковия ритъм и на ритуалното въздействие, което има върху читателя”. Превела е на гръцки две книги с поезия от Силвия Плат (“Стихотворения”, 2003 и “Ариел”, 2012), както и текстове на Мина Лой, Тед Хюз, Роберт Хас. Участвала е в редица международни писателски и преводачески програми (KaraokePoetryBarAthensBiennale 2007, ThessalonikiBiennale 2009, WordExpress 2009, VoixdelaMediterraneFrance 2010, StrugaPoetryEvenings 2011, PoetryParnassusLondon, CulturalOlympiad 2012, IstanbulInternationalPoetryFestival 2012). Стиховете й са превеждани на английски, френски, испански, шведски, турски и български. Съорганизатор е на интернет платформата greekpoetrynow.com. Основател и директор на шестмесечното списание за поезия и визуални изкуства “ФРМК”. Живее в Атина.

Янис Исидору е гръцки визуален артист, работещ в широк спектър от медии: фотография, видео, звуков дизайн, скулптура, инсталация, текст. Неговите художествени практики изразяват стремежа към един артикулиран коментар над човешките възможности за интерпретация на света и същевременно критично изследване над утопичното желание за промяна на този свят и дистопичните последствия от една подобна промяна. Съосновател е на електронното списание за философия, политика и изкуство www.happyfew.gr. В сътрудничество с други артисти през 2005 създава intothepill (www.intothepil.net) – художествена платформа с множество акции и участия в гръцки и международни проекти и изложби. От 2010 г. заедно с Янис Григориадис ръководи SalonDeVortex, едно “номадско” пространство на сътрудничество между художници, занаятчии, учени, литератори в изследването на теми като демокрация, пропаганда, социални връзки, интервенция, градска среда. Художествен директор на шестмесечното списание за поезия и визуални изкуства ФРМК. Живее в Атина.

Iana

Яна Букова е автор е на стихосбирките „Дворците на Диоклециан“ (1995), „Лодка в окото“ (2000) и „Минималната градина“ (2006, Атина), на сборника разкази „К като всичко“ (2006) и на романа „Пътуване по посока на сянката“ (2009). Нейни стихове и разкази са преведени на 9 езика. Преводач е на 12 книги съвременна гръцка поезия, на запазеното от Сафо и Катул и на “Питийски оди” от Пиндар.От 1994 г. живее в Атина, където е член на поетичната платформа “Poetry now” и на редколегията на списанието за поезия и визуални изкуства “ФРМК”.

Allos

Димитрис Аллос е роден на 11 юли 1963 г. в Атина. Завършва социология в Софийския Университет. Един от основателите на списанието за литература и други наслади “Ах, Мария”. Автор е на стихосбирка “Phsilosstaachira” (изд. Kastaniotis, Атина, 2000), избор от която е издаден през 2002 г. в София със заглавието “Неоцелели гласове” в превод на Яна Букова. Негови текстове са публикувани в различни литературни издания в Гърция и България и са превеждани на английски и испански. През 2011 г. от издателство “Стигмати”, също в превод на Яна Букова, излиза стихосбирката му “От само себе си опасно”.  Занимава се с превод на българска поезия. За нуждите на гръцкия том на антологията на балканската поезия “ХЕМУС” (Атина, 2007) е превел стихотворения от Вазов, Яворов, Лилиев, Разцветников, Далчев, Константин Павлов и Биньо Иванов. Асоцииран член на Сдружението на българските писатели.  Живее в Атина.

Katya_Pomorie

Катерина Стойкова-Клемър е автор на пет стихосбирки: The Air around the Butterfly / Въздухът около пеперудата (Факел Експрес, 2009, двуезична), The Most (Finishing Line Press, 2010, на английски), Неделимо число (Факел Експрес, 2011, на български), The Porcupine of Mind (Broadstone Books, 2012, на английски), и Как наказва Бог (ICU, 2014, на български). Пиесата й „Черното палто“ е втъкана в сюжета на игралния филм „Горд гражданин“ на режисьора Том Съдърланд, където Катя играе главната роля. Водещ на радиопредаването за литература и култура „Акценти“ по WRFL, както и собственик и главен редактор на издателство Accents Publishing. Родена в Бургас, от 1995 живее в САЩ.

МУЗИКАЛНИ ГРУПИ:

Саракина (Полша)

Групата SARAKINA е полско-българо-чешки музикален състав, съчетаващ балканските ритми с фолка, джаза и световната музика. Композициите и аранжиментите са повлияни от българската народна музика, от класически произведения, включва също джаз импровизации, които придават етнични мотиви на авторската музика. Групата се състои от професионални музиканти, абсолвенти на висши училища и специализирали инструменти като: акордеон, кларинет, контрабас, кавал, гайда, тъпан, тамбура. SARAKINA е лауреат на едни от най-големите фолклорни фестивали в Полша. Концертират в Австрия, Германия, Люксембург, Ирландия, Литва, Унгария, Украйна и България. SARAKINA съществува от 1999 г. и има в дискографията си 4 албума: Sarakina (2001), Junction (2004), Fryderykata (2008) i Dance of fire (2012). През 2014 ще излезе и последният им албум „SARAKINA live in studio”, записан по време на концерта в Полското радио Биалисток.

Krch off band  (Чехия)

Очаквайте още: „andagainandagain“ (Сърбия), The Bedlam Club (Франция, Шотландия, Русия)

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Без категория, София: Поетики, Събития

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s