ARTIST OF THE WEEK – “ГОЛОГАН”. Вдъхновяваща музика и чувствена поезия

Изображение

група Гологан, 2009 г.

Интервю на Ваня Николаева с Иван Христов за сп. Public Republic, 16 февруари, 2009 г.

(http://www.public-republic.com/magazine/2009/02/10954.php)

Гологан (https://myspace.com/gologanmusic) е българска група за етно-рок. Групата е основана през 2004 година. Първоначално поетите Петър Чухов (електрическа китара) и Иван Христов (кавал, вокали) се събират, като решават да експериментират в стила артрок. Идеята им е той да бъде смесен с етно елементи. По-късно към тях се присъединяват Анджела Родел (вокали, тамбура), която е докторант по етномузикология в UCLA, Калифорния, САЩ, и Емануил А. Видински (перкусии). През 2006 г. в групата се включват Иван Вълев (бас китара) и Гриша Маникатов (барабани). Така се сформира група Гологан.

Музикантите използват както съвременни инструменти – електрическа китара, бас китара, барабани, така и традиционни инструменти като кавал, тамбура, тарамбука, двоянка и др. Целта на това смесване на древно и съвременно звучене не е просто да се провокират слушателите като се поставят инструментите в необичайно за тях обкръжение, а да се осъществи един истински контакт между начините на звукоизвличане от различни епохи. 

Трудна ли е понякога комбинацията поезия-музика и коя е “водещата” при създаване на нова композиция?

Комбинацията поезия-музика не е трудна, защото е естествена. В древността тези две изкуства са съществували заедно. Общото между тях е, че и двете си служат със звука и с времето. Друга обща черта са т. нар. лайтмотиви. Те са характерни както за музиката, така и за поезията.

Музиката по принцип е по-първично изкуство и затова е по-универсално. От всички изкуства обаче, най-универсално е песента. Като комбинация от музика и поезия тя има способността да се докосне до ембрионалната точка на една култура и да изрази най-дълбинна идентичност.

В някои славянски езици думата за поет и за певец е една. И Ботев (“и певци песни за него пеят”) и Вазов (“и мойте песни все ще се четат”) много добре са схванали това.

В съвременните условия на комерсиализация и на една вторична неграмотност на възприемателя на практика “изпятата поезия” е единствената публична поезия. Ние като музициращи поети имаме свободата да бъдем едновременно масови и елитарни, да тръгваме както от музикалното, така и от словесното начало.

Какво е виждането ви за света като цяло, житейска философия?

Всеки един от нас има различна житейска философия. Като цяло мечтаем за един свят без расова, класова, полова и верска дискриминация. Знаем, че в днешния объркан свят това е доста утопично, но изкуството заема онова място в съзнанието на човека, където има място за фантазии, илюзии, мечти и утопии. Съсед на изкуството в този парцел е любовта.

Знаем, че подобно на музиката любовта ни връхлита внезапно, без да пита дали сме Монтеки или Капулети. В литературата и музиката има тонове въздишки, посветени на този факт.

Доколко тази философия повлиява на музиката на Гологан?

В известен смисъл нашата музика е философска. Бих казал, че това е по-скоро един колаж или един пастиш от слово и музика, случайно наречен “Гологан”. Но не е ли нашият глобален свят един подобен пастиш.

Съзнанието на съвременния човек е един сложен конгломерат от различни езици, различни култури, в който всеки един елемент се бори за първенствуваща роля. Изобретяването на световната мрежа Интернет в голяма степен допринесе за тази културна амалгама. Ето, аз съм в България, а вие сте в Германия, но това не ни пречи да комуникираме спонтанно.

С какво бихте сравнили музиката си?

Нашата музика прилича на една Река. Във всички езици има думата Вода, защото човекът има нужда от нея. Дали във всички езици има думата Река? Моля, тези които не разбират Река да приемат нашата музика за Вода.

Коя е най-смелата ви мечта като музиканти?

Най-смелата ни мечта е да преминем някаква граница.

Какво предстои от Гологан през следващите месеци?

Много вълнуващи концерти. Положителни емоции. Един чудесен филм на режисьора Георги Дюлгеров с Анджела Родел в главната роля и един стопроцентов албум “Гологан”.

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Без категория, Гологан, Интервюта, Музика

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s