Книжарница – кафене – галерия – „Кръг +”

logo_krug+

Винаги съм си мислил дали е възможно в София да има такъв тип място на книгата, което да обединява книжарницата, галерията и кафенето. Някак естествено тези три неща са се свързвали в съзнанието ми, но все пак смятах, че това е много скъпо и никой в нашия град не може да си го позволи. Останах приятно изненадан, когато видях такова място с очите си. Книжарница – кафене – галерия – „Кръг +”  , улица „Будапеща” № 5. Това е доста обширен арткомплекс, който в известен смисъл се доближава до старата идея за „Дом на изкуствата”.

Ако влезете в галерия „Кръг +” ще се озовете в просторен хол с удобни плетени столове. Вляво от вас ще намерите неголяма, но добре подредена книжарница, откъдето можете да си закупите любима книга. Веднага вдясно можете да вземете чаша горещо кафе, да седнете и да четете в компанията на няколко картини, подбрани с вкус, без да бъдете обезпокоявани. В галерия „Кръг +” цари една артистична, фриволна и успокояваща атмосфера. Започвам разговор с управителката на комплекса Лили Борова като се опитвам да разбера каква загадка стои зад всичко това.

Вероятно един от отговорите на този въпрос се крие в дългогодишната история на това място. Сградата на комплекса е строена в началото на 20 век. По това време там някъде е бил краят на София и нейното първоначално предназначение е на крайпътен хан, в който отсядали хора от всякаква порода. След 9 септември сградата била национализирана и става част от столичния ЖИЛФОНД.

След 10 ноември тя е върната на своите собственици, претърпява шест годишен ремонт и отваря врати за своите посетители като галерия „Кръг +” . По всичко личи, че в сегашната си роля мястото се чувства най-добре. То можеше да бъде превърнато в един доходоносен търговски комплекс или банка, но неговата собственичка Лили Борова смята, че духовният капитал е нещо също толкова важно както материалния и че без духовността човек се чувства изгубен.

Макар че мястото е доста обширно, то е заредено с една ненатрапчива интимност. Доколкото разбирам от управителката, галерията представлява увеличен модел на нейния собствен хол и библиотека. Според Лили Борова в днешно време хората общуват все повече и повече чрез различни посредници, било то телевизията, Интернет или мобилните комуникации, но парадоксално губят живата връзка помежду си.

Улеснени в своето общуване, хората все повече започват да губят съзнанието за неговата ценност. Ето защо тя е решила да направи своя собствена галерия-книжарница, където литературните и произведенията на изобразителното изкуство да не бъдат просто търговски продукт, а повод за дебат.

Мястото вече се слави с добрите възможности, които предлага за правене на премиери или откриване на изложби. Но докато хората се срещат тук по повод премиерата на някоя книга, те биха могли да разгледат картините или книжарницата, да побъбрят за изкуство с някой от другите посетители на галерията и неочаквано да се сдобият с нов съмишленик.

Ценността на тази светска атмосфера се изразява не в снобската комуникация, а във възможността за непосредствен контакт. Точно такъв контакт предлага и книгата като едно от съвременните средства за забавление и затова Лили Борова е решила да направи книжарница.

Смело можем да кажем, че в голяма степен заглавията, които преобладават в книжарница „Кръг +” са избор не толкова на пазарните тенденции, колкото на личните предпочитания на управителката и редовните посетители. Тъй като много от клиентите са хора не само на словото, но и на изобразителното изкуство, тук книгите за история и теория на културата са силно застъпени.

Могат да се намерят всякакви албуми с репродукции на известни художници както и изследвания, посветени на живописта, графиката, скулптурата. Добре представени са различните видове периодични издания за съвременно изкуство.

Прави впечатление, че „Кръг +” предлага много философска литература като преобладава тази, която разглежда философията на Изтока. Ако във главата ви се въртят думи от сорта на езотерика, паранормалност, будизъм, хиндуизъм, бяло братство, Дънов и т. н., тук може да немерите богат асортимент от сериозни съчинения до книги с недотам проверима същност.

Но в книжарницата е отделено място и на други видове учения и на теологията като цяло. Ако вие сте амбициозен бизнесмен, който се опитва да разшири полето на действие, това място едва ли ще задоволи вашите претенции, освен ако не желаете да подобрите своя английски език или да закупите ценна картина за вашия офис. Според Лили Борова в библиотеката на всяко едно семейство би трябвало да има българска класика и тази тук не прави изключение.

Съвременната българска литература обаче е слабо представена и това говори за проблеми в разпространението на живи български автори. В книжарница „Кръг +” можете да закупите и любима музика, като най-богат избор има в областта на класиката и българския фолклор. Това е още едно доказателство, че мястото се опитва да бъде средище на различните видове изкуства и да помири интересите на отделните гилдии.

По нататък нашият разговор продължава за съвременните медии и тяхното отношение към книгата, за мрачните прогнози, че книгата ще изчезне. Лили Борова смята, че компютърът може много да способства за развитието на книжния пазар, но зависи как се използва. Ако това изобретение на съвременния човешки мозък бива използвано по неподходящ начин, то може да доведе до отчуждение и деградация.

Все по-голяма става според нея границата между хората, които четат книги и тези, които не четат. И тя е особено забележима у младите хора. Когато я питам за идеята за име на галерията, тя ми отговаря, че кръгът има древен магически смисъл като символ на мъдростта и съвършенството, но в нейния случай той е отворен за всеки който би желал да разгледа картините, да разлисти книгите или просто да изпие по едно кафе със стар приятел.

Иван Христов

Есето е публикувано в сп. Книгите днес, май 2006, София, с. 29-30

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Есета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s