Книжарница „Български книжици“ – една истинска територия на духа

bulgarski_knizitsi

сп. „Български книжици“ , февр. 1859 г.

През втората половина на 19 век в Цариград започва да излиза списание „Български книжици”, едно от първите български издания, което се опитва да насочи обществото ни не само към актуалните вътрешни проблеми, но изобщо към световната политика, култура, икономика. В него са публикувани емблематични за възраждането на българската книжовност текстове. Оттук идва и идеята за име на едно от най-интересните места на книгата в София – книжарница „Български книжици”, на ул. „Аксаков” № 10 или градинката пред „Кристал”. Въпреки множеството кафенета и заведения, книжарница „Български книжици”, няколкото сергии за книги, паметникът на Стамболов и един уличен музикант оформят мястото като своеобразен културен център.

Показателен е начинът, по който отделните поколения, клиенти на книжарницата, помнят градинката пред „Кристал”. За най-старите това е Военният клуб, за средната възраст – мястото, където започна българската демокрация, а за най-младите това е градинката пред „Червило”. Но всяко име носи своята история. Такова е и името на книжарницата, която се опитва не само да събуди възрожденския патос на случайния минувач, но действително да направи нещо, за да върне интереса към българската книга. Смело можем да кажем, че „Български книжици” е единствената книжарница в София, която прави опит да се специализира в продажбата на добри книги, произведени в България.

Така с лекота започва нашият разговор с Бистра Шокарова, управител на книжарницата. Според нея, книгата е незаменим събеседник в съвременния свят, защото тя предлага индивидуално преживяване, дава възможност на читателя да развихри своето въображение и много често той въплъщава в образа на литературния герой чертите на свой близък приятел. Сега разбирам защо когато чета, винаги си представям героините като жената, която харесвам. Това е преживяване, което не може да бъде заместено от киното или телевизията, нито от компютъра. Най-доброто място на книгата, според Бистра Шокарова, е книжарницата, където тя може да бъде разгледана от всеки, дори от онзи, който няма възможност да я купи.

В „Български книжици”, двете най добре представени области на човешкото познание са българската литература и българската история. Българската литература е обособена в два раздела – поезия и проза. От своя страна прозата е разделена на криминални романи, любовни, хумор, приключенски и т. н. Историята е разделена на българска, балканска и световна като принципът, който се следва е хронологически. Интерес представляват книгите, обособени в раздел популярна и алтернативна история, които предлагат един нов и нестандартен поглед върху тази иначе сериозна наука. Друг раздел е военната история и археологията, както и специализираните исторически съчинения на чужди езици.

Ако вие сте един амбициозен млад човек и смятате да кандидатствате право в Софийския университет, „Български книжици” е точно за вас. Тук разполагат и с една от най-богатите полици в областта на философията и хуманитаристиката. При преводната литература, принципът на подредба е народността на автора. Отделно са представени италианските, руските, испанските, френските и балканските автори. Отделно са представени и англоезичните. Жанрът на книгата е пренебрегнат за сметка на произхода й. Новите издания, книгите, излезли в последните десетина дни, ще ви посрещнат веднага до вратата в дясно. Друга интересна част от книжарницата са речниците, справочниците, пътеводителите и картите, както за България, така и за чужбина.

В „Български книжици” разполагат със седем – осем хиляди заглавия, реално присъстващи и четири – пет хиляди във възможност да се поръчат, но не се безпокойте, тук ще намерите усмихнати и любезни хора, които ще ви водят сигурно в това море от книги към точното пристанище. Възрастта и полът са двете неща, които ще ви питат, ако се затруднявате да изберете добър подарък за ваш близък или познат. Но до това се стига рядко тук, защото в хода на обиколката из книжарницата клиентите сами правят своя избор, много често съвсем различен от първоначалния.

Подобно на своя далечен предшественик от 19 век, в „Български книжици” гледат не само назад в миналото, но и напред в бъдещето. Ако вие сте един много зает човек и искате цялата информация, от която се нуждаете да достига пред вратата на вашия офис, тогава можете да посетите http://www.knigabg.com.

Чрез Интернет можете да докарате и коня на Хан Аспарух у дома си. На сайта на книжарницата можете да търсите по автор, преводач, раздел, издателство. Можете също да намерите класация на десетте най-продавани книги за месеца, да получите препоръка за тази или онази книга, а чрез рубриката Кошница – направо да поръчате.

Според Бистра Шокарова, три са най важните качества, които трябва да притежава един управител на книжарница. На първо място той трябва да се интересува от книгите не просто като статистика, а да има любими такива, необходимо е да бъде контактен и да умее бързо да схваща потребността и интересите на клиента и на трето място да бъде честен и коректен. Тези три правила превръщат „Български книжици” в едно от най-посещаваните места на книгата не само от стари и млади, но и от университетски преподаватели и дори от чужденци-българисти, които намират удовлетворение тук на своите интереси в областта на българската история, език и литература.

Бистра Шокарова се занимава с книгоразпространение от 1990 г. Започнала е от сергия на площад „Славейков”. Днес тя е един от успешните представители на дребния бизнес у нас, но докато говори с нея човек, може да научи много неща не само за продажбата на книги, но и за правенето на литература, за промените, които настъпват в читателските вкусове. Според нея, след бума на най-жълтите четива от деветдесетте години се забелязва отлив и хората постепенно се завръщат към по-стойностното в литературата. Българската литература обаче продължава да бъде елитарна, философска, трудно достъпна, по-скоро модернистична и това тласка читателя в посока към чуждата литература. Започват да се появяват вече интересни български автори, които се опитват да премахнат границите между популярната и високата литература, но това все още е трудно забележима тенденция.

И накрая – ако вие сте човек, който обича да чете, но нещо през този ден не ви върви, някой се опитва да ви изпорти или губите нещо скъпо, тогава посетете книжарница „Български книжици”, градинката пред „Кристал” и ще получите успокоение в тази истинска територия на духа.

Иван Христов

Есето е публикувано в сп. „Книгите днес“, 2005, № 5, София, с. 11-13

 

Advertisements

Вашият коментар

Filed under Есета, Наука

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s