Николай Кънчев в българската литература и култура

 

 • Издателство “Кралица Маб”, Департамент „Нова българистика” на НБУ и Народна библиотека “Св. св. Кирил и Методий” ви канят на 15 октомври (сряда) от 17:30 часа в Народната библиотека на премиерното представяне на книга Първа от Библиотека “Личности” Николай Кънчев в българската литература и култура. С участието на Михаил Неделчев, Божидар Кунчев и Пламен Дойнов.
  Николай Кънчев (1936–2007) е един от алтернативните авторитети в литературата от епохата на Народна република България, ярък реформатор на българския поетически език през ХХ и ХХI век. Книгата съдържа сравнително пълен съвременен прочит на творчеството и на ролята му в българската поезия – критически текстове, писани или прозвучали след 1989 г. Николай Кънчев е първият автор, който библиотека “Личности” представя. Първият – във всички силни значения на тази дума.
  Библиотека “Личности” представя чрез думите на най-новата критика емблематични фигури от българската литература, белязали с присъствието си епохата и на Първата (Народна) република България (1946-1990), и на Втората българска република (след 1990). Със следването на ясен критически ангажимент, с волята за цялост и истинност на литературната история поредицата проектира началото на новия канон на българската литература – редицата от личности, които задават нейния висок смисъл.
 • Advertisements

  Вашият коментар

  Filed under Събития

  Вашият коментар

  Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

  WordPress.com лого

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

  Connecting to %s